[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
جلد _4_VOLUME__ شماره _3_ISSUE__ صفحات 13-19 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی تأثیر آموزش رژیم غذایی بر تغییرات فشار خون، وزن و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون در بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی
فاطمه جعفری *، نسترن هاشمی، منیره رئیسی
کارشناس پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد ، jafari.f@skums.ac.ir
چکیده:   (6192 مشاهده)
زمینه و هدف: تغذیه درست در میان بیماران همودیالیزی از مهم ترین عوامل افزایش طول عمر و کاهش بستری شدن در بیمارستان می باشد و گفته می شود مداخلات آموزشی در این خصوص بسیار تأثیر گذار است. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر آموزش رژیم غذایی بر برخی فاکتورهای اثرگذار در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بخش همودیالیز بیمارستان هاجر (س) شهرکرد انجام شد. روش بررسی: این مطالعه کارآزمایی بالینی در سال 1390 بر روی 100 نفر از بیماران همودیالیزی که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند انجام شد. برای بیماران مداخله آموزشی شامل آموزش رژیم غذائی مشتمل بر آموزش چهره به چهره همراه با ارائه جزوه آموزشی در دو جلسه طی یک ماه اجرا گردید. تغییرات وزن، فشار خون، کراتینین و اوره خون بیماران قبل از آموزش، دو هفته بعد ویک ماه بعد از آموزش اندازه گیری و اثر آموزش رژیم غذائی بر فاکتورهای ارزیابی شده قبل و بعد از مداخله مقایسه شد. یافته ها: میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 14/15±20/56 سال در محدوده 80-13 سال بود. میانگین وزن بیماران یک ماه بعد از مداخله آموزشی (54/14±66/64 کیلوگرم) نسبت به قبل از مداخله (10/15±50/66 کیلوگرم) کاهش معنی داری نشان داد (002/0=P). میانگین فشار خون سیستولیک و دیاستولیک بیماران قبل از مداخله به ترتیب 12/18±44/152 و 64/7±16/88 میلی متر جیوه و یک ماه بعد از مداخله 08/13±70/128 و 5/7 ±02/79 بود؛ که این کاهش معنی دار گزارش شد (001/0=P). تغییرات میزان کراتینین و اوره خون بیماران، هر دو طی مطالعه کاهش یافت اما تنها میزان کاهش اوره خون معنی دار بود (001/0=P). نتیجه گیری: آموزش رعایت رژیم غذایی مناسب در این مطالعه توانست موجب کاهش وزن بیماران، بهبود سطح فشار خون و تعدیل فاکتورهای بیوشیمیایی خون شود؛ لذا اجرا و تداوم برنامه‌های آموزشی در این خصوص توسط مراقبین بهداشتی ضروری و حائز اهمیت می باشد.
واژه‌های کلیدی: همودیالیز، رژیم غذایی، فشار خون، وزن بدن
متن کامل [PDF 333 kb]   (1759 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۳/۳/۵ | پذیرش: ۱۳۹۳/۹/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۳/۱۰/۱۵
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jafari F, Hashemi N, Reisi M. The effect of diet training on variations in blood pressure, weight, and some biochemical factors in hemodialysis patients: a clinical trial. Journal of Clinical Nursing and Midwifery. 2015; 3 (4) :13-19
URL: http://jcnm.skums.ac.ir/article-1-138-fa.html
جعفری فاطمه، هاشمی نسترن، رئیسی منیره. بررسی تأثیر آموزش رژیم غذایی بر تغییرات فشار خون، وزن و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی خون در بیماران همودیالیزی: یک مطالعه کارآزمایی بالینی. مجله بالینی پرستاری و مامایی. 1393; 3 (4) :13-19

URL: http://jcnm.skums.ac.ir/article-1-138-fa.html

دوره 3، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله بالینی پرستاری و مامایی Journal of Clinical Nursing and Midwifery
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 792 queries by yektaweb 3461