1- مرکز تحقیقات علوم اعصاب، پژوهشکده نوروفارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران ، karamoozian@gmail.com 2- دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران 3- دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
چکیده: (11345 مشاهده)
زمینه و هدف:اضطراب بارداری یک حالت روانی است که به نگرانیهای مختص بارداری ازجمله نگرانی در مورد زایمان و سلامت نوزاد گرهخورده است. هدف از این مطالعه، تحلیل عاملی تأییدی پرسشنامه اضطراب بارداری Pregnancy Related Anxiety Questionnaire (PRAQ)در جمعیت زنان باردار ایرانی طراحی گردید.
روش بررسی: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. پس از تأیید روایی صوری و محتوا بهمنظور روانسنجی این ابزار ۱۷۰ نفر از زنان باردار مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمان به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه PRAQ و پرسشنامه اضطراب بک را تکمیل نمودند. در این پژوهش بهمنظور ارزیابی روایی از مدلهای تحلیل عاملی تأییدی و روایی همزمان و برای بررسی پایایی از آزمون باز آزمایی و ضرایب آزمون آلفای کرونباخ در نرمافزار AMOS درSPSS استفاده گردید.
یافتهها: نتایج تحلیل عاملی تأییدی برازش قابل قبولی برای ساختار مکنون (PRAQ) در سطح سؤال و در
سطح ۵ خرده مقیاس به دست داد. همچنین، همبستگی معنیدار، مؤلفهها و مقیاس کلی پرسشنامه (PRAQ) با پرسشنامه اضطراب بک روایی همزمان پرسشنامه را تأیید کرد. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفا کرونباخ ۷۸/۰ تأیید و برای عاملهای پنجگانه بین ۶۹/۰ تا ۷۶/۰ بود. دامنه ضریب اعتبار بازآزمایی یک ماه بعد بر روی ۴۰ نفر از مادران باردار بین ۶۵/۰ تا ۷۲/۰ بود (01/0<P) که حاکی از پایایی پرسشنامه (PRAQ) در طول زمان میباشد.
نتیجهگیری: پرسشنامه فرم کوتاه اضطراب بارداری ویژگیهای روانسنجی لازم را دارد. در این پژوهش ۵ عامل استخراجشده در پرسشنامه (PRAQ)، با عوامل استخراجشده در نسخه اصلی منطبق بود؛ بنابراین، پیشنهاد میشود از این ابزار برای تشخیص اضطراب و نگرانیهای زنان در دوره بارداری استفاده شود.
karamoozian M, Askarizadeh G, Behroozy N. The Study of psychometric properties of pregnancy related anxiety questionnaire. Journal of Clinical Nursing and Midwifery 2017; 5 (4) :22-34 URL: http://78.39.35.47/article-1-589-fa.html